Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 marca 2024 r.
9:45

Coś dobrego na święta. Przepiśnik z Tereszyna

0 A A
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy (fot. Małgorzata Sulisz)

Jest pachnący aromatami, przywołujący wspomnienia z przeszłości i smaki dzieciństwa. Aktywistki z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy. A my najciekawsze z nich prezentujemy. Na święta będą jak znalazł. A takiego rosołu z czosnkiem i papryczką chili jeszcze nie jedliście.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

 

Jak smakuje kozia broda, a jak zacierka z rwanymi kluskami? Jak ugotować rosół z czosnkiem i papryczkami chili, a jak zarzutkę z kapustą kiszoną? Jak zrobić na święta salceson z kury i pasztet z tymiankiem? Jak upiec pyszny konopnicki miodownik?

– Mamy nadzieję że zbiór przepisów będzie inspiracją do wspomnień kulinarnych. Zapraszamy do gotowania – mówi Agnieszka Surtel, szefowa KGW Tereszyn.

Warto dodać, że tereszyński Przepiśnik wpisuje się w ideę przekazywania tradycji. Powstał przy udziale mieszkańców Dziennego Domu Pobytu dla Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Maryninie, którzy z pieczołowitością przekazali rodzinne receptury, a mieszkańcy Gminy Konopnica w ankiecie opublikowanej w mediach społecznościowych wybrali najlepsze przepisy.

A więc zaczynamy.

Na przystawkę kurak w warzywach

SKŁADNIKI: 1 kura, 3 marchewki, 1 ś redni seler, 1 por, 1 pietruszka, 25 dkg pieczarek, 3 cebule, 10 dkg maki, sól, pieprz, natka pietruszki, olej.

WYKONANIE : k u r ę podzielić na porcje, obsypać przyprawami i obtoczyć w mą ce. Przełoż yć do rondla, podlać rosołem i dusić do mię kkoś ci. Jarzyny obrać i zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę . Wszystko delikatnie podsmaż yć . Starte warzywa i podsmaż one pieczarki z cebulą przełoż yć do rondla i dusić razem z kurą do mię kkoś ci warzyw i mię sa. Podajemy z ziemniakami lub ryż em.

Salceson z kury

SKŁADNIKI: 1 kura, 30 dkg pieczarek, 1 szklanka oleju, sól, pieprz do smaku, papryka mielona.

WYKONANIE: kurę należ y wytrybować (delikatnie oddzielić skórę od pozostałej czę ś ci kury). Mię so oddzielić od koś ci i podzielić na drobniejsze kawałki. Pieczarki umyć , oczyś cić i pokroić na połówki. Lekko poddusić . Mię so z kury połą czyć z pieczarkami i przyprawami, skropić olejem i zostawić na pół godziny. Nadziać skórę farszem i zaszyć . Przełoż yć do garnka z wrzą cą , osoloną wodą . Gotować na małym ogniu ok 30 minut. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać trochę wywarem, aby nie przywarło i piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik góra-dół. Można podawać na ciepło i zimno pokrojone w grubsze plastry.

A teraz rosół i zupa.

Rosół z czosnkiem i papryczką chili

SKŁADNIKI: 1 kura z wolnego chowu, pół kilograma szpondra wołowego, 1 skrzydełko z indyka, włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, biała czę ś ć pora, cebula), liś ć laurowy, 2 zą bki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, pę czek lubczyku, papryczka chilli, natka pietruszki, sól, pieprz do smaku. Na domowy makaron: 50 dkg mą ki, 6 jajek, 1 łyż ka soli, około pół szklanki wody.

WYKONANIE : mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą . Przykryć garnek i gotować na duż ym ogniu. Po kilku minutach należ y zebrać szumowiny i dolać odrobinę zimnej wody. To również dobry moment, by dodać włoszczyznę i opaloną cebulę . Wrzucić również przyprawy: liś ć laurowy, ziele angielskie oraz dodać czosnek. Gotować na małym ogniu, przez 2 godziny pod przykryciem.

Zarzutka z kapustą kiszoną

SKŁADNIKI: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, litr mię snego wywaru (np. drobiowego lub na ż eberkach), 1 szklanka kiszonej kapusty, pół szklanki soku z kiszonki, 2 łyż ki masła, 2 łyż ki mą ki pszennej, sól, pieprz, słodka papryka .

WYKONANIE: do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę . Gotować, aż warzywa staną się mię kkie. Nastę pnie dolać sok z kapusty kiszonej i dodać doś ć drobno posiekaną kapustę kiszoną , którą wcześ niej warto poddusić na maś le lub smalcu. Doprawić solą i pieprzem, słodką papryką . Gotować jeszcze przez 10 minut. Na koniec zarzutkę wzbogacić zasmaż ką . Na patelni roztopić masło (1-2 łyż ki), po czym dodać taką samą iloś ć mą ki, podsmaż ać 2-3 minuty (przez cały czas mieszają c tr zepaczką ), dodać kilka łyż ek gorą cej zupy i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlać do zarzutki.

Kozia broda

SKŁADNIKI: pół garnka kapusty słodkiej (sparzonej wcześ niej wrzą tkiem), pół garnka ziemniaków, słonina (do okrasy), szczypta soli, pieprzu do smaku.

WYKONANIE: kapustę umyć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę jak do zupy. Do garnka wlać trochę wody, włożyć kapustę , a na górę ziemniaki. Nie mieszać. Ziemniaki muszą być na wierzchu, aby woda mogła swobodnie parować . Gotować „do mię kkoś ci”, sprawdzają c co jakiś czas, czy na dnie jest woda. Co bardzo waż ne, nadal nie miesza. Gdy kapusta i ziemniaki zmię kną , odcedzić na durszlaku i pozostawić, aby ociekły na około 20 minut. Na patelni usmaż yć słoninę do okrasy. Po odsą czeniu kapusty i ziemniaków wszystko utrzeć i doprawiać do smaku solą i pieprzem, a przede wszystkim suto okrasić.

Pasztet z tymiankiem

SKŁADNIKI: 30 dkg wieprzowiny, 30 dkg mię sa drobiowego, 15 dkg wą tróbki drobiowej, 50 dkg podgardla, marchewka, pietruszka, kawałek selera, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liś ć laurowy, majeranek, tymianek, 2 jajka.

WYKONANIE: ugotować mię so z warzywami i przyprawami do mię kkoś ci. Pod koniec gotowania odlać trochę wywaru, w którym obgotujemy wą tróbkę . Wystudzone mię so, warzywa i wą tróbkę zmielić dwukrotnie przez maszynkę . Wszystko dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami. Przełożyć do foremki keksówki, wyłoż onej pergaminem. Piec około godzinę, temperatura 200 stopni Celsjusza, piekarnik gór - dół.

Miodownik konopnicki

SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mą ki pszennej, 4 ż ółtka, 1 łyż eczka proszku do pieczenia, 120 g cukru pudru, 3 płaskie łyż ki płynnego miodu, 200 g masła. Masa grysikowa: 8 łyż ek kaszy manny, 1 płaska łyż ka budyniu waniliowego, 700 ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 200 g mię kkiego masła.

Dodatkowo: powidła śliwkowe, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyż ki ś mietanki kremówki 30% 1 łyż eczka masła, płatki migdałowe do dekoracji.

WYKONANIE: ciasto miodowe. Zimne masło pokroić w kosteczkę . Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę pszenną . Dodać także żółtka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, a takż e płynny miód. Zagnieść gładkie ciasto. Moż na to zrobić rę cznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto podzielić na trzy równe części. Przygotować foremkę i koniecznie papier do pieczenia.

Do blaszki wyłoż onej papierem do pieczenia nałożyć pierwszą czę ś ć ciasta. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Po tym czasie wycią gnąć ciasto z piekarnika. Delikatnie wyjąć wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć na blacie kuchennym. Nałożyć drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i drugą czę ś ć ciasta. Nakłuć widelcem i piec analogicznie jak powyż ej. Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Piec jedno ciasto za drugim.

Masa grysikowa: w garnku podgrzać 500 ml mleka, a pozostałe 200 ml wlać do miseczki i dodać sypki budyń waniliowy (1 łyż ka), kaszę manną (8 łyż ek, nie moż e być kasza manna błyskawiczna), a takż e cukier (nieco ponad 1/2 szklanki). Całość wymieszać i gdy mleko bę dzie wrzało, wtedy wlać zawartoś ć miseczki. Zmniejszyć ogień i energicznie mieszać do momentu powstania doś ć gę stego budyniu. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Mikserem utrzeć mię kkie masło (200 g) na jasną , puszystą masę . Dodać po łyż ce wystudzonej kaszy manny. Miksować przez chwilę do momentu powstania jednolitego, gę stego kremu. Zanim zaczniemy składać miodownik w całoś ć , blaty miodowe muszą być całkowicie przestygnię te. Jeden blat ciasta miodowego wyłożyć na spód blaszki. Posmarować go warstwą masy grysikowej. Nastę pnie nałożyć drugi blat ciasta miodowego, smarować powidłami oraz cienką warstwą masy grysikowej. Przykryć trzecim blatem ciasta miodowego.

W małym rondelku roztopić na malutkim ogniu posiekaną na małe kawałki czekoladę (gorzką lub mleczną , 100 g) wraz ze ś mietanką (3 łyż ki) i masłem (1 łyżeczka). Nie doprowadzić do wrzenia. Mieszać aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Płatki migdałowe (około 2-3 łyż ki) podpraż yć przez chwilkę na suchej patelni. Wierzch ciasta udekorować lekko przestygnię tą polewą czekoladową , posypać płatkami migdałowymi i włożyć do lodówki. Miodownik możemy kroić najszybciej po około dobie od momentu jego złoż enia w całość.

Blaty miodowe nie są już wtedy takie twarde (moż na ciasto bez problemu pokroić ).

Na drugi, trzeci dzień po jego przygotowaniu całość smakuje najlepiej.

 

Artykuł ukazał się w ramach cyklu Wielkanoc z "Babkami", którego Partnerem jest:

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Bogdanka Arka Chełm kończy sezon tuż za podium

Bogdanka Arka Chełm kończy sezon tuż za podium

W drugim meczu o brązowy medal Tauron 1. Ligi Siatkarzy Bogdanka Arka Chełm przegrała na wyjeździe z BKS Proline Visłą Bydgoszcz 0:3. Była to druga porażka chełmskiego beniaminka w rywalizacji. Tym samym na najniższym stopniu podium rozgrywki zakończyli bydgoszczanie, chełmianom zostało czwarte miejsce

Motoparada Klasyków w Zamościu przyciągnęła tłumy miłośników czterech kółek z całego regionu
Zdjęcia
galeria

Motoparada Klasyków w Zamościu przyciągnęła tłumy miłośników czterech kółek z całego regionu

Roztoczańskie Muzeum PRL zaprosiło do Zamościa miłośników starych samochodów i motocykli na "Speed Car 1-MajowąMotoparadę Klasyków". To motoryzacyjno-patriotyczne wydarzenie zgromadziło ponad dwieście unikatowych pojazdów, w tym zarówno kultowe modele z okresu PRL, jak i samochody z lat 90.

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zdobył Częstochowę!
Zdjęcia
galeria

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zdobył Częstochowę!

Kolejny mecz i kolejna wygrana lubelskich żużlowców. Po dwóch meczach na własnym stadionie Bartosz Zmarzlik wraz z kolegami cieszyli się z wyjazdowej wygranej nad Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa

Gnał jak szalony. Stracił prawo jazdy i 5 tysięcy złotych!

Gnał jak szalony. Stracił prawo jazdy i 5 tysięcy złotych!

Aż 5 tysięcy złotych mandatu, zatrzymane prawo jazdy i 15 punktów karnych – to konsekwencje przewinienia, jakiego w niedzielę dopuścił się w Celejowie 41-letni kierowca forda.

Trenerski dwugłos po meczu Wisły Płock z Motorem Lublin

Trenerski dwugłos po meczu Wisły Płock z Motorem Lublin

Piłkarze Motoru Lublin w meczu 31. kolejki Fortuna I ligi przegrali w Płocku z Wisłą 0:1. Zespół trenera Mateusza Stolarskiego spadł na ósme miejsce w ligowej tabeli. - Jeżeli chcemy dalej liczyć się w walce o najwyższe cele, musimy być bezwzględni w ostatnich trzech spotkaniach. Kolejny mecz już w piątek i mam nadzieję, że szybką odpowiedź dostaniemy i szybko zareagujemy - powiedział po niedzielnym spotkaniu szkoleniowiec lubelskiej drużyny.

Mecz o "sześć" punktów dla rywali. Motor Lublin minimalnie przegrywa w Płocku

Mecz o "sześć" punktów dla rywali. Motor Lublin minimalnie przegrywa w Płocku

W wyjazdowym spotkaniu Motor Lublin przegrał z Wisłą Płock 0:1. Gola na wagę trzech punktów strzelił dla gospodarzy Słowak Jakub Grić. Porażka sprawiła, że miejsce w szóstce oddaliło się od Motoru

MKS Funfloor Lublin słabszy od Zagłębia Lubin. Puchar Polski dla odwiecznych rywalek
Zdjęcia/Wideo
galeria

MKS Funfloor Lublin słabszy od Zagłębia Lubin. Puchar Polski dla odwiecznych rywalek

Niedzielny finał Orlen Pucharu Polski kobiet pomiędzy KGHM MKS Zagłebie Lubin oraz MKS FunFloor był kolejnym jednostronnym meczem

Krono-Plast Włókniarz Częstochowa - Orlen Oil Motor Lublin [zapis relacji na żywo]

Krono-Plast Włókniarz Częstochowa - Orlen Oil Motor Lublin [zapis relacji na żywo]

O godzinie 16.30 Orlen Oil Motor Lublin powalczy o kolejną wygraną w PGE Ekstralidze. Tym razem Bartosz Zmarzlik i spółka zmierzą się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa.

Władza zmienia się, ale robić trzeba

Władza zmienia się, ale robić trzeba

Nowa rada miasta oraz burmistrz Krzysztof Staruch, którzy rozpoczną urzędowanie 7 maja będą pracować z budżetem uchwalonym jeszcze w poprzedniej kadencji. I chociaż może on być zmieniany w trakcie roku budżetowego, to część zadań jest już w trakcie realizacji i zostaną w najbliższych miesiącach dokończone.

Tak kiedyś zdawano egzamin maturalny
Zdjęcia
galeria

Tak kiedyś zdawano egzamin maturalny

Już za dwa dni, we wtorek (7 maja), tegoroczni maturzyści przystąpią do pierwszego egzaminu pisemnego - z języka polskiego. Matura była i jest jednym z najważniejszych etapów w edukacji. Jak wyglądała dawniej? Jakie panowały zwyczaje? Jak ubierali się maturzyści? Zobaczcie fotogalerię, która zabierze Was w nostalgiczną podróż do lat 30-tych, 50-tych i 80-tych ubiegłego wieku.

Rozpoczęły się powroty z majówki. Policja apeluje o ostrożność

Rozpoczęły się powroty z majówki. Policja apeluje o ostrożność

Kończy się wyjątkowo długi weekend. Dzisiaj większość osób, które spędzały majówkę poza domem będzie wracać do miejsca zamieszkania. – To, czy dojedziemy bezpiecznie do celu, w dużej mierze zależy od nas samych: kierowców i pieszych – mówi podkom. Kamil Karbowniczek z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie i apeluje o ostrożność oraz zachowanie rozsądku.

Rowerowe patrole wróciły na ulice. W tych miastach spotkacie cyklistów w mundurach

Rowerowe patrole wróciły na ulice. W tych miastach spotkacie cyklistów w mundurach

Z początkiem maja w Zamościu i Zwierzyńcu ponownie można spotkać policjantów pełniących służbę na rowerach. Cykliści w mundurach dbają o bezpieczeństwo mieszkańców i turystów, reagują również na łamanie przepisów prawa.

Mamy kolejną kwalifikację na igrzyska olimpijskie! Do Paryża pojedzie także lekkoatletka AZS UMCS

Mamy kolejną kwalifikację na igrzyska olimpijskie! Do Paryża pojedzie także lekkoatletka AZS UMCS

Za 82 dni w Paryżu rozpoczną się igrzyska olimpijskie, najważniejsza tegoroczna impreza sportowa na świecie. Kolejną zawodniczką z województwa lubelskiego, która będzie rywalizowała w stolicy Francji została w sobotę kraśniczanka Alicja Wrona – Kutrzepa, zawodniczka AZS UMCS Lublin!

Avia Świdnik wygrywa w Krośnie. Wojciech Białek bohaterem

Avia Świdnik wygrywa w Krośnie. Wojciech Białek bohaterem

Avia Świdnik zainkasowała komplet punktów po wyjazdowej wygranej 3:2 z Karpatami Krosno. Bohaterem spotkania był doświadczony Wojciech Białek, zdobywca dwóch bramek

Jesteście miłośnikami filmu Ogniem i mieczem? Warto odwiedzić zamek w Janowcu
Zdjęcia/Wideo
galeria

Jesteście miłośnikami filmu Ogniem i mieczem? Warto odwiedzić zamek w Janowcu

To nie lada gratka dla miłośników ekranizacji „Ogniem i mieczem” w reżyserii Jerzego Hoffmana. Na zamku w Janowcu można zobaczyć rekwizyty z filmu od premiery którego mija 25 lat, a także stroje w których swoje role odgrywali m.in. Izabella Scorupco, filmowa Helena Kurcewiczówna i Michał Żebrowski, który wcielił się w postać Jana Skrzetuskiego.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium